Dat stelde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dinsdag in zijn eerste zogenoemde state of the union. Hij hield zijn toespraak over de ’toestand’ van de Europese Unie in het Europees Parlement in Straatsburg.
Barroso kondigde aan dat de commissie op 29 september met de ,,meest dringende” wetsvoorstellen over economisch beleid zal komen. Verder verdedigde hij de voorgestelde belastingheffingen op financiële activiteiten. Ook daarover komt het dagelijks bestuur van de EU deze herfst met voorstellen.
Europese obligaties
Om grote Europese infrastructuurprojecten te kunnen financieren, overweegt Barroso in samenwerking met de Europese Investeringsbank obligaties uit te geven. ,,Europa moet laten zien dat het meer is dan 27 nationale oplossingen. Het is samen zwemmen of afzonderlijk zinken”, aldus de voorzitter.
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is verre van enthousiast over het idee om Europese obligaties te gaan uitgeven. Als Europese landen geld willen lenen, moeten ze dat ieder afzonderlijk doen, vindt hij. Gezamenlijke obligaties zijn niet in het voordeel van landen die door hun goede financiële beheer veel vertrouwen op de kapitaalmarkt genieten, zoals Nederland en Duitsland. ,,Maar het plan van Barroso moet nog uitgewerkt worden, dus ik wil het niet direct helemaal afserveren”, aldus De Jager.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl